SilvoNybacka

Vanhustyö vaatii kehittämistä

  • Oikea mies vasemmalta
    Oikea mies vasemmalta

Vanhusten hoidossa on paljastunut viime aikoina suuria ongelmia. Nämä ongelmat eivät ole kuitenkaan syntyneet ihan viimeisten kuukausien tuloksena, vaan tietoisen toiminnan seurauksena. Hoitajamitoitus on yksi osoitus tästä piittaamattomasta toiminnasta vanhustyön vähästä arvostuksesta.

Hoitajamitoitus ympärivuorokautisessa hoivassa oli laatusuosituksen mukaan vielä kymmenisen vuotta sitten hyvä, kun se oli 0,7-0,8. Vanhuspalvelulakia tehdessä puhuttiin rajasta, jonka alle ei pitäisi mennä. Tämä oli 0,5 hoitajaa asiakasta kohden.  Ministeri Rehula (kesk,) ehdotti mitoitusta 0,4 ja ammattitaitovaatimusten helpottamista.

Nyt on sitten alkanut tulla yhä enemmän ilmi huonoja vanhusten hoivan toteuttajia. Nämä tapaukset ovat jäävuoren vain jäävuoren huippu ja kertovat siitä kriisistä, mihin hoiva on viety. Siis todellakin viety, ei niinkään ajautunut. Tämä sama koskee myös vanhusten kotihoitoa. Valitettavasti samoja asioita on myös vammaisten hoidon taholla.

Meillä on vaadittu lisää hoitajia työhön. Tämä on ihan selvä asia, kun katsoo tuota hoitajamitoituksen alasajoa. Lisäksi on vaadittu lisää valvontaa, ettei nykyisenkaltaisia tilanteita pääse syntymään. Tämäkin on selvä asia, vaikkakin sekin olisi pitänyt olla hoidossa jo aiemmin.

Vanhusten hoito vaatii kuitenkin myös kehittämistä. Yksi seuraus riittävästä hoitajamitoituksesta olisi, että hoitajille jäisi aikaa myös kehittää toimintoja. Lisäksi meidän on lisättävä resursseja muutenkin vanhusten hoidon kehittämiseen. Uudenlaisia asumismuotoja, uusia tapoja ympärivuorokautista hoivaa vaativien hoitoon ja ennen muuta uudenlaista ajattelutapaa vanhuuden kohtaamisen.

Nyt haaste ammatti- ja korkeakoulutukseen; missä aloittaa ensimmäisenä koulutus vanhustyön kehittäjille. Tätä ideaa saa ja pitää käyttää. Hyviä malleja vanhustyöhön löytyy naapurimaista Ja myös Suomesta. Näistä oppia ottamaan ja lisää kehittämään, niin selätämme haasteen lisääntyvästä vanhusväestöstä positiiisella tavalla.

Silvo Nybacka

lähihoitaja

kansanedustajaehdokas (Vas.)

Lumijoki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat